Fit blijven op vakantie? Zo doe je dat!

Fit blijven op vakantie? Zo doe je dat!

fit blijven op vakantie


Je hebt in de afgelopen maanden niet één training in de sportschool gemist en je bent elke keer weer met een grote boog om al die verleidingen in de supermarkt heengelopen. Afzien was het! Maar ondanks alle ellende heb je niet opgegeven en nu is het zover; je bent SUMMERPROOF… Gefeliciteerd! Alleen hoe nu verder? In dit artikel lees je hoe je fit blijft op vakantie, zonder elke dag op een slablaadje te hoeven knabbelen! Benieuwd? Lees verder!

Fit blijven op vakantie? Zo doe je dat!

Heb je een drukke baan waarin je elke dag moet presteren of ben je een scholier en heb je een intensief schooljaar achter de rug? Dan is het heerlijk om op vakantie even helemaal niets meer te moeten! Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je fit blijft op vakantie én kunt genieten van een onvergetelijke tijd? Met deze praktische tips kom jij weer fit en uitgerust terug van vakantie en hoef jij je achteraf geen zorgen meer te maken over die extra vakantiekilo’s!

Van uitstel komt afstel, sport ‘s ochtends!

We kennen het allemaal: alles uit de dag willen halen! ‘s Ochtends uitgebreid ontbijten om vervolgens de hele dag op pad te gaan en de omgeving te ontdekken. De droom van elke avontuurlijke reiziger! Zulke dagen zijn hartstikke leuk en ontspannend, maar ook vermoeiend!

Ook als je niet zo’n avontuurlijke reiziger bent kunnen de dagen op vakantie vermoeiend zijn. Lang in de zon en weinig verplichtingen zorgen ervoor dat je aan het einde van de avond helemaal gesloopt bent en als een blok in slaap valt!

Omdat vakantie vieren voor de meeste mensen nou eenmaal leuker is dan sporten, is de verleiding vaak groot om de training later op de dag in te plannen en eerst te genieten van een mooie vakantiedag. Maar door alle nieuwe indrukken, de felle zon of drukke planning is de energie om te sporten achteraf meestal ver te zoeken.

Wil je fit blijven op vakantie? Sport in de ochtend! Zo voorkom je dat je bij een gebrek aan motivatie of energie de handdoek in de ring gooit. Ja… het is even doorbijten als jij je ‘s ochtends in je sportkloffie moet hijsen, maar de energie die je ervoor terugkrijgt is het achteraf meer dan waard!

fit blijven tijdens vakantie

Eet voldoende eiwitrijke voeding

Eiwitten zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam, essentieel voor ontwikkeling en groei. Eiwitten vormen de structuur van elke cel in je lichaam en dus ook je spieren. De voornaamste functie van eiwitten is het herstellen en opbouwen van spieren. Tevens helpt eiwitrijke voeding bij kinderen om te groeien, zorgt het bij een wond voor genezing, kan het bijdragen aan het verminderen van het hongergevoel en zullen virussen/bacteriën in het lichaam sneller worden uitgeschakeld.

Omdat het niet altijd even makkelijk is om op vakantie voldoende eiwitten binnen te krijgen, zijn we sneller geneigd om meer koolhydraatrijke voeding te eten zoals stokbrood, pizza, pasta, chips, koek, snoep, enzovoorts. Helaas is van koolhydraatrijke voeding bekend dat we er ongemerkt snel te veel van eten, waardoor de kilocalorieën en daarmee de vakantiekilo’s zich langzaam opstapelen. Wil je dus fit blijven op vakantie? Neem wat vaker een eitje mee voor onderweg, bak af en toe een hamburger of maak een lekkere salade met kidneybonen klaar!

Fit blijven op vakantie doe je zo! Wil je meer informatie over het nut van eiwitrijke voeding, de dagelijkse hoeveelheden die je moet aanhouden of de verschillende soorten plantaardige en dierlijke eiwitbronnen? In het artikel: ‘De (on)zin van eiwitrijke voeding’ lees je er alles over!

Geen sportschool in de buurt? Wees creatief!

Fit blijven op vakantie, maar heeft jouw hotel geen fitnessruimte of is er geen sportschool in de omgeving? Balen, maar zeker geen reden om de hele vakantie niet te gaan sporten. Er zijn oneindig veel alternatieven om aan je dagelijkse dosis beweging te komen! Wees creatief, kijk om je heen en pas je training aan op de mogelijkheden die er zijn.

Wil je overal aan krachttraining kunnen doen, zonder gebruik te maken van een sportschool? Koop een TRX! Dit handige trainingsattribuut neem je gemakkelijk overal mee naartoe en kun je op elke plek gebruiken. Hang de TRX op aan een boom, klem het tussen de deur of maak het vast aan een hek en je bent klaar voor een intensieve workout. Benieuwd wat de TRX allemaal te bieden heeft? Klik dan hier voor meer informatie!

fit blijven vakantie

Plan je maaltijden, zoek naar de balans!

Om te voorkomen dat je teveel eet kun je natuurlijk uren in de keuken staan om je maaltijden af te wegen en klaar te maken. Een wat meer logischere oplossing is om je van tevoren goed te bedenken hoe je dag er uit komt te zien en daar je voedingsinname op aanpassen. Weet je ‘s ochtends al dat je ‘s avonds een feestje hebt waar je ongetwijfeld een paar biertjes of wijntjes te veel gaat drinken? Probeer hier dan overdag rekening mee te houden en beperk je voedingsinname of start je dag met een intensieve workout.

Neem gezonde snacks mee voor onderweg

Je hebt al een paar uur niet meer gegeten en ziet in een hongerige bui opeens de meest ongezonde snacks voorbijkomen. Zie dan dat stemmetje in je hoofd, dat vertelt dat je alles moet opeten, nog maar eens rustig te krijgen! Wil je voorkomen dat je vervolgens alles opeet wat los en vast zit? Neem gezonde snacks mee voor onderweg.

Fit blijven op vakantie? Het hoeft echt niet zo moeilijk te zijn! Kook een ei of neem er één extra mee van het lopende buffet van je hotel. Stop een extra appel in je tas om de hongerklop tegen te gaan of vul je maag gedurende de dag met een stuk komkommer, een paar worteltjes of wat cherrytomaten. Ja.. het kost van tevoren nét even wat meer moeite voordat je de deur uit gaat, maar achteraf bespaart het je heel wat ellende als je weer op de weegschaal moet staan.

De beste tip? Heb plezier in wat je doet!

Heb plezier in wat je doet! Oké… dit klinkt natuurlijk hartstikke cliché, maar het is wel waar! Hoe groot is de kans dat jij je geplande workout gaat uitvoeren als het bloedheet is? Ga je met evenveel plezier naar de lokale gym als je weet dat ze bijna geen apparatuur hebben? Doe je met evenveel enthousiasme je fancy hardloopschoenen aan als je de weg in de omgeving niet kent?

Externe factoren kunnen ervoor zorgen dat de sportroutine, waar je in Nederland dol op bent, op vakantie totaal niet uit de verf komt. Ga dan niet met tegenzin je workout ‘afdraaien’ omdat het moet, maar pas je training aan op de situatie! Staat de lokale gym op instorten en kun je nauwelijks je oefeningen doen? Ga dan op zoek naar een zwembad of park in de buurt en ga daar aan de slag!

Heb je dan je workout uitgevoerd zoals jij het in eerste instantie bedacht had? Nee! Is de workout nét zo effectief als je gemiddelde trainingssessie in Nederland? Misschien niet! Maar omdat je plezier hebt in wat je doet, is de kans vele malen groter dat je de rest van de vakantie blijft sporten en daardoor fit blijft op vakantie!fit tijdens vakantie
Mark van Essen | Personal Coach | The Transform Code


Wil je fit blijven op vakantie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met The Transform Code app heb je jouw persoonlijke coach én plan van aanpak altijd op zak! Benieuwd wat het online coaching traject bij The Transform Code voor jou kan betekenen? Klik dan hier! Heb je vragen? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *