Fitness doelen behalen doe je zo!

Fitness doelen behalen doe je zo!

behalen van fitness doelen


Fitness doelen behalen doe je zo! Om je fitness doelen te behalen is er meer nodig dan alleen het uitspreken van de wens om fitter, sterker, strakker of gespierder te worden. Je zult de daad bij het woord moeten voegen om je doelstellingen te realiseren. Met een plan van aanpak op zak ben je in ieder geval een heel eind op de goede weg. Benieuwd naar hoe je een plan van aanpak op papier krijgt? Dan moet je zeker ever verder lezen!

Het SMART-principe

Een doelstelling zonder plan is een droom. Het is een kansloze wens en een verspilling van tijd. Wil jij je fitness doelen behalen? Met een plan van aanpak op zak weet je precies wat je te doen staat! Zo voorkom je dat je tijdens het proces voor onaangename verassingen komt te staan. Om jouw plan van aanpak ijzersterk op papier te krijgen helpt het om de volgende 5 punten tot in detail uit te werken:

SPECIFIEK

Wees zo duidelijk mogelijk in het omschrijven van je doelstelling. Zorg ervoor dat je concreet antwoord kunt geven op de vragen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?

MEETBAAR

Zorg ervoor dat je tijdens het hele proces weet of je op schema loopt. Maak gebruik van betrouwbare meetinstrumenten en houd op een vast moment je voortgang bij.

ACCEPTABEL

Vergeet de omgeving niet. Betrek ze bij het proces en vraag ze om je te steunen. Een uitgebreide doelstelling heeft consequenties voor jezelf, maar ook voor je familie, vrienden en collega’s!

REALISTISCH

Het is goed om ambitieus te zijn en een uitdagende doelstelling te formuleren, maar sla niet door! Een te ambitieuze doelstelling kan op korte termijn erg motiveren, maar zorgt bij tegenslag voor een verlammend effect. Andersom ontstaat er luiheid bij het uitwerken van een te gemakkelijke doelstelling.

TIJDGEBONDEN

Verlies de tijd niet uit het oog! Om gemotiveerd te blijven kan het helpen om een deadline vast te leggen. Deel de deadline met anderen en beloon jezelf als de doelstelling binnen de tijd behaald is.

fitness doelen behalen

Een specifiek doel

Eén van de voornaamste redenen waarom doelen niet behaald worden, is omdat deze niet specifiek genoeg benoemd zijn. Wil jij je fitness doelen behalen? Dan is het belangrijk om je doelstellingen kraakhelder te omschrijven. Zorg ervoor dat je concreet antwoord kunt geven op de volgende zes vragen:

WIE

Dit is niet de meeste moeilijke vraag. Wél is het belangrijk om, als je ervoor kiest om een gezamenlijk doel te behalen, de andere persoon/personen te betrekken in het opstellen van een ijzersterke doelstelling.

WAT

Een doelstelling benoemen is niet moeilijk. Afvallen, spiermassa opbouwen, conditie verbeteren, algehele fitheid bevorderen, noem maar op! Probeer het nu eens wat specifieker te maken: Hoeveel kilo wil je precies afvallen? Wanneer heb je een goede conditie? Hoe fit wil je zijn? Omschrijf je doel zo duidelijk mogelijk en start gemotiveerd met het behalen van je fitness doelen.

WAAROM

Over deze vraag denken de meeste mensen niet lang genoeg na… zonde! Het kan je namelijk een flinke dosis extra doorzettingsvermogen geven. Probeer tot in het diepste van je kern uit te zoeken waarom je dit specifieke doel voor ogen hebt. Heb je de vraag beantwoord? Stel jezelf dan opnieuw de waaromvraag, totdat je deze niet meer verder kunt beantwoorden.

WANNEER

Is er een specifieke dag, maand of jaar waarop je jouw doelstelling wilt behalen? Daag jezelf uit, tot het punt waarop je weet dat het nog steeds realistisch is. Een tijdsplanning maken helpt jou én je omgeving om op de situatie in te kunnen spelen.

WAAR

Op welke plekken ga je aan de slag met je doelstelling? Zijn deze ruimtes geschikt of moet je aanpassingen maken? Het is ook zeker niet onverstandig om anderen in je omgeving te informeren over je doelstelling. Het zorgt voor begrip bij collega’s, familie en vrienden én geeft ook nog eens een gezonde dosis motivatie!

HOE

Hoe wil je het aanpakken? Zijn er bepaalde mensen, producten of faciliteiten die je nodig hebt om je doel te behalen? Schrijf op welke acties je moet ondernemen om van jouw doelstelling één groot succes te maken!

doelstelling behalen

Maak het meetbaar

Om te weten of je op de goede weg bent, is het verstandig om regelmatig bij te houden of er progressie in het behalen van je doelstelling zit. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig een fitheidstest uitvoeren, wekelijks op de weegschaal stappen, verschillende metingen uitvoeren met een centimeter of maandelijkse progressiefoto’s maken van je fysiek.

Een acceptabel doel

Als je aan de slag gaat met een nieuwe doelstelling ontkom je er niet aan dat je andere prioriteiten moet stellen. Dat is niet altijd even leuk voor jezelf, maar zeker ook niet altijd even leuk voor de ander. Probeer daarom je doelstelling vorm te geven zonder dat je je collega’s, vrienden en familie uit het oog verliest.

Vraag jezelf af of de beslissingen die jij moet maken acceptabel zijn voor je omgeving. Je zult tenslotte veel verder komen met een doel voor ogen waarvan je weet dat je omgeving je helpt en steunt, in plaats van dat ze met een grote boog om je heenlopen.

hoe doel behalen

Houd het realistisch

We kennen het allemaal: op de dag dat we een persoonlijk doel opstellen zijn we onwijs gemotiveerd en kunnen we de hele wereld aan. Na een aantal dagen of weken verdwijnt deze euforie en wordt het een stuk lastiger om dit doel te behalen.

Om te voorkomen dat je gedemotiveerd raakt is het verstandig om realistisch te blijven tijdens het uitwerken van je plan van aanpak. Besef dat er ook momenten gaan komen waarop het een stuk lastiger wordt om met je doel aan de slag te gaan. Denk aan feestjes, weekendjes weg, vakanties, etc. Speel hier op in!

Houd het dus realistisch. Het is goed om ambitieus te zijn en een uitdagende doelstelling te formuleren, maar sla niet door. Een te ambitieuze doelstelling kan op korte termijn erg motiveren maar zorgt bij tegenslag voor een verlammend effect. Andersom ontstaat er luiheid bij het uitwerken van een te gemakkelijke doelstelling. Dat is dus natuurlijk ook niet de bedoeling!

Maak het tijdgebonden

Wil jij je fitness doelen behalen? Blijf scherp! Om te voorkomen dat je aandacht verslapt en je terugvalt in oude gewoonten, is het verstandig om te werken met een deadline. Een doel op de langere termijn kan zijn: Ik wil deze maand 4 kilo afvallen. Omdat een maand best lang is, zou je daarbij ook een doel op de korte termijn kunnen uitwerken. Een voorbeeld kan zijn: Ik wil deze week 1 kilo afvallen.

Natuurlijk mag je best trots zijn als een doel is behaald. Beloon jezelf daarom bij het behalen van een klein doel en kies voor een avondje naar de film of koop nieuwe kleding bij het behalen van een grote doelstelling. Dus wil jij je fitness doelen behalen? Houd het leuk!
fitness doelen behalen

Ben je op zoek naar meer kennis op het gebied van voeding en training? Klik dan hier!

Mark van Essen | Personal Coach | The Transform Code


Wil jij je fitness doelen behalen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk hier wat online coaching of personal training in Utrecht voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *