De functie van macronutriënten

De functie van macronutriënten

wat zijn macronutriënten


Macronutriënten zijn voedingsstoffen die calorieën of energie leveren aan het lichaam en in grote hoeveelheden worden gegeten. Deze voedingsstoffen zijn de brandstof van het lichaam. Zonder deze bronnen van energie kan het lichaam niet functioneren. Er zijn vier macronutriënten die we onderscheiden: koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol.

De macronutriënten



1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën
1 gram eiwit levert 4 kilocalorieën
1 gram vet levert 9 kilocalorieën
1 gram alcohol levert 6 kilocalorieën

Koolhydraten

Koolhydraten zijn voor de mens een onmisbare brandstof. Je kunt het vergelijken met de hoeveelheid benzine in een auto. Zonder brandstof in de tank is er geen energie!

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam, essentieel voor ontwikkeling en groei. Eiwitten vormen de structuur van elke cel in je lichaam en dus ook je spieren.

Vetten


Vetten zijn essentieel voor de functie en structuur van celmembranen en dienen als isolatiemateriaal. Ze zorgen ervoor dat het immuunsysteem blijft werken en helpen de hormoonbalans op peil te houden.

Alcohol


Alcohol wordt rechtstreeks door het lichaam opgenomen. Via de maag komt alcohol in het bloed terecht en wordt verspreid door het hele lichaam. Het zorgt voor een verdovend effect van de hersenen en heeft een negatief effect op de maag en lever.

DE FUNCTIE VAN KOOLHYDRATEN

Koolhydraten zijn voor de mens een onmisbare brandstof. Je kunt het vergelijken met de hoeveelheid benzine in een auto. Zonder brandstof in de tank is er geen energie! Grofweg gezegd bestaan er twee soorten koolhydraten: enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten, ook wel snelle suikers genoemd, zijn calorierijk. Ze worden snel door het lichaam verteerd en veroorzaken daarmee een flinke stijging van de bloedsuikerspiegel. Het snelle verteringsproces van enkelvoudige koolhydraten zorgt ervoor dat je na een maaltijd snel weer honger krijgt.

Voorbeelden van producten rijk aan enkelvoudige koolhydraten: snoep, koek, gebak, witbrood, frisdrank, witte rijst, cornflakes, witte pasta, etc.

Meervoudige koolhydraten, ook wel langzame suikers genoemd, zijn over het algemeen een stuk caloriearmer. Ze worden minder snel door het lichaam verteerd en veroorzaken geen grote stijging van de bloedsuikerspiegel. Het trage verteringsproces van meervoudige koolhydraten zorgt ervoor dat je na een maaltijd langer een voldaan gevoel hebt.

Voorbeelden van producten rijk aan meervoudige koolhydraten: groenten, peulvruchten, volkorenproducten, zoete aardappelen, zilvervliesrijst, quinoa, havermout, tarwe, etc.

Om de verschillende koolhydraten te verbranden heeft het lichaam energie nodig.

Het vraagt meer energie om meervoudige koolhydraten te verbranden dan om enkelvoudige koolhydraten te verbranden. Daarmee zorgen meervoudige koolhydraten voor een hogere stofwisseling gedurende de dag ten opzichte van enkelvoudige koolhydraten. Een mooie bijkomstigheid!

de functie van koolhydraten

DE FUNCTIE VAN EIWITTEN

Eiwitten zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Essentieel voor ontwikkeling en groei. Eiwitten vormen de structuur van elke cel in je lichaam en dus ook je spieren. De voornaamste functie van eiwitten is het herstellen en opbouwen van spieren. Tevens helpt eiwitrijke voeding bij kinderen om te groeien. Het zorgt het bij een wond voor genezing. Ook helpt het virussen en bacteriën in het lichaam sneller uit te schakelen.

Eiwitten zijn er in plantaardige en dierlijke vorm. Het eten van dierlijke eiwitbronnen is niet noodzakelijk. Het is voor vegetariërs en veganisten verstandig om zich goed te verdiepen in alternatieve voedingsbronnen en voedingswaarden.

Voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen: Vis, schaal-schelpdieren, vlees, gevogelte, melk(producten), kaas, eieren. (Denk aan haring, zalm, makreel, lamsvlees, kip, rund, kwark, geitenkaas, yoghurt.)

Voorbeelden van plantaardige eiwitbronnen: Sommige groenten, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen, granen. (Denk aan doperwten, alfalfa, linzen, champignons, zonnebloempitten, pijnboompitten, hazelnoten, quinoa, boekweit.)

Het is van belang om niet te weinig, maar zeker ook niet te veel eiwitrijke voeding binnen te krijgen. Te weinig eiwitten zorgt voor vochtophoping. Het resulteert in weinig energie, verzwakt de weerstand en kan depressies veroorzaken. Een teveel aan eiwitten heeft een negatieve invloed op de zuurbalans van het lichaam. Het geeft degeneratieve ziekten en veroorzaakt ontstekingen. Ook kan het een te hoge eiwitinname botontkalking tot gevolg hebben. Meer over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten lees je hier!

de functie van vetten

DE FUNCTIE VAN 
VETTEN

Voeding rijk aan vetten helpt de functie en structuur van celmembranen te behouden. Het fungeert als isolatiemateriaal tegen de kou en zorgt ervoor dat het immuunsysteem blijft werken. Ook helpt het de hormoonbalans op peil te houden.
 
Er bestaan 2 soorten vetten in onze voeding: verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten zijn op voorhand niet slechter dan onverzadigde vetten. Dit ondanks de vele beweringen dat verzadigde vetten het cholesterolgehalte laat stijgen en de kans op hart- en vaatziekten en ouderdomsziekte verhoogt. Sterker nog: je hebt verzadigd vet nodig om een gezond cholesterolgehalte en dus gezonde bloedvaten te behouden. Het is alleen wél van belang om de juiste producten te kiezen!


Voorbeelden van producten rijk aan verzadigde vetten: (half)volle zuivelproducten, vette vleessoorten, kokosvet, roomboter, cacaoboter, harde margarine, hard bak- en braadvet, chocolade, etc.

Voorbeelden van producten rijk aan onverzadigde vetten: plantaardige oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie, halvarine, zachte margarine, vette vis, noten, pinda’s, avocado, etc.

Ook zijn er onverzadigde vetten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze vetten worden ook wel transvetten genoemd. Ze ontstaan door chemische processen in de fabriek, waarbij onverzadigde vetten hard gemaakt worden. Transvetten kunnen niet door het lichaam verteerd worden en verhogen hart- en vaatziekten aanzienlijk. Transvetten vind je terug in frituur-, bak- en braadvetten, gebak, koek, snacks, etc.

de functie van vetten

Wil je naast de functie van macronutriënten ook meer weten over de functie van micronutriënten? Klik dan hier!

Mark van Essen | Personal Coach | The Transform Code


Nieuwsgierig naar wat personal training in Utrecht of online coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *