Wat is een gezond eetpatroon? Leer de basics!

Wat is een gezond eetpatroon? Leer de basics!


Wat is een gezond eetpatroon? Je wilt je huidige eetpatroon aanpassen, maar weet niet goed waar je moet beginnen. Om een gewoonte van je nieuwe eetpatroon te maken, is het verstandig om niet te hard van stapel te lopen. Begin bij de basics! In dit artikel lees je het antwoord op de vraag: wat is een gezond eetpatroon?

Eet onbewerkte voeding

Vermijd bewerkte voeding! Bewerkte voeding is voeding waar verschillende stoffen aan zijn toegevoegd om het langer houdbaar, aantrekkelijker of smaakvoller te maken. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van extra zout of kleur-, geur- en smaakstoffen. Enkele voorbeelden zijn: chips, koek, snoep, gesuikerde ontbijtgranen, witbrood, margarine, mueslirepen, frisdranken, etc.

Al deze bewerkte voedingsmiddelen zullen ervoor zorgen dat onze gezondheid op een bepaalde manier zal worden aangetast. Zo zorgen verschillende bewerkte voedingsmiddelen voor het opslaan van extra vet, het abnormaal verhogen van de bloedsuikerspiegel, het creëren van een extra hongergevoel of een disbalans in de hormoonhuishouding.

Onbewerkte voeding is voeding waar geen ingrediëntenlijst van bestaat. Hierbij kun je denken aan fruit, groenten, vlees, noten, bonen, granen en onbewerkte zuivelproducten. Onbewerkte voeding komt uit de grond, van een boom, struik, bos of tak of zijn van een dier afkomstig.

gezond eten

Drink voldoende water

Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Elke dag verlaat een grote hoeveelheid vocht het lichaam. Dit gebeurt als je zweet, naar het toilet gaat of tijdens het ademhalen. Hoeveel vocht je verliest verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals geslacht, leeftijd, gewicht en fysieke inspanning. Om het vocht dat je per dag verliest te compenseren is het dus enorm belangrijk om voldoende te blijven drinken!

Onder normale omstandigheden hebben volwassenen ongeveer 2,5 liter vocht per dag nodig. We halen ongeveer 1 liter vocht uit voeding, waarmee er nog 1,5 liter overblijft wat gedronken moet worden. De beste manier is om water te drinken, dit bevat namelijk geen calorieën, suikers of andere toevoegingen. Om het water op smaak te brengen kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld munt, komkommer, citroen of limoen toe te voegen.

Gezonde alternatieven zijn zwarte thee, groene thee, witte thee en andere natuurlijke theesoorten. Koffie, kruidenthee en groentesap behoren ook tot de mogelijkheden, maar dan in beperkte mate. Dranken met veel suiker zoals vruchtensap, frisdrank, alcoholische dranken en energydranken kun je beter niet te veel drinken.

gezond eetpatroon tips

Honger jezelf niet uit

De stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Dit woord komt van het Griekse metabolismos wat verandering of omzetting betekent. Stofwisseling betekent het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in cellen van organismen. Stofwisseling is niet hetzelfde als de spijsvertering. De spijsvertering vindt plaats na een maaltijd, in het spijsverteringskanaal. De stofwisseling vindt 24 uur per dag plaats, in elke cel van je lichaam.

De stofwisseling in ons lichaam heeft vele functies. Het maakt energie vrij uit opgenomen (reserve)stoffen, het regelt het gebruik van energie en bouwstoffen én het helpt bij het verwerken van afvalstoffen. Wanneer we ons inspannen zoals tijdens het sporten of intensief lichamelijk werk zal de stofwisseling sneller werken. Als we slapen of niet tot nauwelijks bewegen zal de stofwisseling langzamer werken.

De stofwisseling is niet bij iedereen hetzelfde. Een langzame(re) stofwisseling kan aangeboren zijn. Er zijn diverse stofwisselingsziekten die vaak erfelijk zijn, maar deze ziekten zijn vrij zeldzaam. Het overgrote deel van de mensen heeft een normale stofwisseling bij een gezonde levensstijl.

Voor een optimale stofwisseling is het belangrijk om voldoende te blijven eten. Wanneer je te weinig eet zal de stofwisseling vertragen, waardoor het lichaam kan functioneren met minder voedsel. Bijvoorbeeld een hongerdieet heeft dit effect op het lichaam.

Tot slot is voldoende bewegen van essentieel belang om de stofwisseling op peil te houden of zelfs te verhogen. Spieren verbranden relatief veel energie, ook in rust. Dus hoe meer spierweefsel je hebt, des te sneller de stofwisseling werkt en hoe meer kilocalorieën je verbrandt, zonder er wat extra’s voor te hoeven doen.

gezond eten

Verdeel je maaltijden

Het verliezen van gewicht ontstaat doordat je minder kilocalorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Het aankomen in gewicht ontstaat doordat je meer kilocalorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Het aantal maaltijden per dag heeft hier geen invloed op.

Ondanks de vele beweringen zorgen meerdere eetmomenten per dag niet voor een snellere stofwisseling en daarmee een hogere vetverbranding. Het metabolisme zal niet trager gaan werken bij het eten van 3 maaltijden per dag of sneller gaan werken bij het eten van 6 maaltijden per dag.

Tóch kan het voor sommige mensen raadzaam zijn om meerdere maaltijden per dag te eten. Het zorgt voor minder grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel én het zorgt voor een minder groot hongergevoel gedurende de dag. Uiteraard is dit persoonsafhankelijk en hoeft het niet voor iedereen van toepassing te zijn.

Ook ‘s avonds mag er gewoon nog gegeten worden. De 300 kilocalorieën die je overdag eet worden op exact dezelfde manier verwerkt als de 300 kilocalorieën in de avond. Wederom is het totale aantal kilocalorieën dat je binnenkrijgt en verbrandt leidend voor gewichtsafname of gewichtstoename. Niet het tijdstip of de hoeveelheid maaltijden per dag heeft invloed op dit proces.

gezond eetpatroon

Mark van Essen | Personal Coach | The Transform Code


Nieuwsgierig naar wat online coaching of personal training in Utrecht voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *