Wat is spierpijn? Lees alles over spierpijn!
Wat is spierpijn? Je hebt gedurende de dag intensief bewogen en valt ‘s avonds als een blok in slaap. De volgende ochtend word je wakker en weet je al gelijk dat het foute boel is! Het hele lichaam voelt aan alsof er een vrachtwagen overheen is gereden en je moet de conclusie trekken dat dit waarschijnlijk nog wel een paar dagen zo zal blijven. Maar wat is spierpijn nou precies en hoe kom je er van af? In dit artikel lees je er alles over!
Wat is spierpijn?
Wat is spierpijn? Om spierpijn beter te begrijpen is het belangrijk om te weten wat de betekenis van spierpijn is. De definitie van spierpijn is als volgt: ‘een pijn die ontstaat in ontstoken of beschadigde spieren doordat deze door een activiteit of intensieve oefening overbelast raken’. Bij een minimale spierbelasting is een stijf gevoel in de spieren het gevolg. Bij een intensieve spierbelasting raken de spiervezels beschadigd en ontstaat er spierpijn.
Vooral beginnende sporters kunnen flinke spierpijn ervaren in de eerste weken van hun trainingsplan. Simpelweg omdat het lichaam nog niet gewend is aan de intensieve spierbelasting. Ook kan het overslaan van een warming-up of cooling-down zorgen voor extra stijve spieren in de dagen na een training. Om je wat meer kennis over het begrip spierpijn mee te geven, staan hieronder de meest belangrijke punten voor je uitgewerkt.
Spierpijn is niet noodzakelijk
Ondanks dat spierpijn een voldaan gevoel met zich mee kan brengen, is het niet noodzakelijk voor spieropbouw. Dit ondanks het hardnekkige gerucht dat dit wel zo zou moeten zijn. Spierpijn is afhankelijk van de gevoeligheid van de pijnreceptoren van de spiercellen. Deze zogeheten pijnreceptoren raken, naarmate je vaker traint, gewend aan de trainingsprikkel. Ze zorgen ervoor dat je lichaam minder of geen signalen meer afgeeft, waardoor je minder of geen spierpijn meer ervaart. Het zwaarder kunnen tillen van een gewicht is een betere graadmeter als het gaat om het opbouwen van spiermassa.
Soorten spierpijn
Er bestaan twee verschillende soorten spierpijn: vroege spierpijn en verlate spierpijn. Het brandende gevoel in je spieren terwijl je sport of vlak na de training noemen we vroege spierpijn. Dit brandende gevoel ontstaat door een opstapeling van melkzuur in de spieren. Dit melkzuur prikkelt vervolgens de zenuwuiteinden, waardoor de spierpijn ontstaat. Melkzuur is een afvalstof dat wordt afgebroken in de lever en vrijkomt bij het maken van energie uit glucose (suiker). Wordt er meer melkzuur geproduceerd dan de lever kan afbreken? Dan vindt er een opstapeling van melkzuur in de spieren plaats en ontstaat het verzurende gevoel.
Verlate spierpijn komt pas later opzetten, meestal 24 tot 48 uur na het sporten. Verlate spierpijn ontstaat doordat tijdens het trainen kleine scheurtjes in de spiervezels ontstaan, waardoor achteraf de spieren pijnlijk aanvoelen en minder belastbaar zijn. Deze kleine spierscheurtjes zijn niet schadelijk voor je, maar zorgen er juist voor dat je sterker wordt. Het lichaam zal na de intensieve spierbelasting de scheurtjes gaan herstellen waardoor supercompensatie ontstaat. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.
Blijf bewegen bij spierpijn
Als elke beweging pijn doet is trainen waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt. Toch kan in de meeste gevallen bewegen mét spierpijn juist helpen om sneller te herstellen. Zo bevordert het de doorbloeding en helpt het de spierpijn te verminderen. Wél is het verstandig om je persoonlijke trainingsplan hier op aan te passen. Heb je bijvoorbeeld enorme spierpijn in je benen? Richt je dan meer op het bovenlijf. Heb je echt overal spierpijn? Laat zware weerstandstraining dan even voor wat het is en stimuleer de doorbloeding door op een crosstrainer te stappen, een flink wandeling te maken of een stuk te gaan fietsen. Heb je extreme spierpijn? Doe dan even niets en neem rust. Extreme spierpijn kan duiden op een groter spierscheurtje. Als je dan toch gaat trainen is de kans groot dat je een echte blessure oploopt.
Maak je spieren warm
Warmte helpt om stijve spieren te laten ontspannen en kan daarmee de pijn enorm verlichten. Het helpt om de bloedtoevoer naar de stijve spieren te bevorderen, waardoor deze sneller herstellen. Er zijn verschillende manieren om de spieren te verwarmen. Denk hierbij aan een warm bad of warme douche, het aanbrengen van een balsem, het gebruiken van een warmtezak of een ontspannende massage.
Neem voldoende rust
Zoals je eerder hebt gelezen zorgt een training voor het beschadigen van spiervezels. Het lichaam heeft vervolgens 24 tot 72 uur nodig om te herstellen van deze schade, afhankelijk van je trainingsniveau. Om de spierbelasting in het vervolg makkelijker aan te kunnen zal het lichaam tijdens het herstel overgaan op supercompensatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken. Neem dus voldoende rust en geef je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen, waardoor je tijdens de volgende training meer resultaat kunt behalen!
Mark van Essen | Personal Coach | The Transform Code
Nieuwsgierig naar wat online coaching of personal training in Utrecht voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.
22 antwoorden
Handig om te weten! Na spierpijn vind ik het altijd fijn om te stretchen heb ik het gevoel dat het minder wordt
Zeker, dat is helemaal waar. Het brengt de bloedsomloop weer op gang, voert afvalstoffen af en maakt daarmee de spierpijn een stuk draaglijker!
Ik heb een hekel aan spierpijn. Soms lijkt het wel alsof er een trein over me heen is gereden, haha ( te fanatiek gesport dan misschien?)
Haha, dat gevoel is heel herkenbaar. Een gezonde dosis spierpijn op z’n tijd kan helemaal geen kwaad. Houdt het langer dan 4 dagen aan? Dan ben je misschien een beetje te hard van stapel gelopen ;-)!
Zelf heb ik Fibromyalgie en dus eigenlijk altijd spierpijn.
Water drinken is ook erg belangrijk, veel mensen drinken te weinig en krijgen dan spierpijn (niet heel gek omdat je lichaam vocht nodig heeft om te functioneren).
Fibromyalgie.. heftig, Carolien! Water drinken is inderdaad ook enorm belangrijk, daar heb je helemaal gelijk in!
Hier geen spierpijn, maar een hernia. Ook hier krijg ik de raad om te blijven bewegen. Maar toen ik vroeger, na de turnles, eens spierpijn had, had ik toch de neiging om me kalm te houden. Blijkbaar was dit geen goeie zet van mij 🙂
Ai, vervelend! Maar inderdaad, stoppen met bewegen is ‘bijna’ nooit de oplossing. Succes!
blijven bewegen bij spierpijn! ik weet het…maar het is niet altijd makkelijk
nee, daar heb je helemaal gelijk in! 😉
Blijven bewegen bij spierpijn… ik weet dat je gelijk hebt, maar het lukt niet zo goed… de geest is gewillig, het lichaam zegt: ‘doe het lekker zelf!’ 😉
Haha, herkenbaar! 😉
Interessant artikel! Ik ben volgende week uitgerekend en heb nu al een poosje niet gesport maar kan niet wachten om na mijn zwangerschap weer te beginnen!
Spannend, succes met de laatste loodjes!
Spierpijn kan soms echt lekker branden. Gelukkig gebeurd dit niet vaak
Ja, heel herkenbaar. Pijn is fijn! 🙂
Poeh, ik heb in mijn leven toch heel wat spierpijn gehad.. niet fijn maar gelukkig gaat het altijd weer over 😉
Haha, zo is het!
Wat een nuttig artikel! Ik sport eigenlijk niet maar heb toch wel eens last van spierpijn door mijn job! 🙂
Dat is ook mogelijk! ‘Zwaar’ lichamelijk werk is tenslotte ook sport 😉
Interessant hoor. Ik heb me er eigenlijk nooit zo in verdiept. Thanx!
Graag gedaan :-)!